Χαλούμι
|
Χαλούμι |
Το χαλούμι. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα.
Λούντζα
|
Λούντζα |
Η λούντζα από την άλλη , είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Κύπρου , φτιαγμένο από καπνιστό χοιρινό κρέας , αρωματισμένο με κόλιανδρο και κρασί
Κουμανδαρία
|
Κουμανδαρία |
Η Κουμανδαρία ή κουμανταρία , είναι ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί , που παράγεται στην περιοχή Κουμανδαρία της Κύπρου , στους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους . Έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης .
Ζιβανία
|
Ζιβανία |
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό ποτό της Κύπρου . Το ποτό που είναι συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα .
Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας
|
Χαρουπόμελο |
Το Χαρουπόμελο είναι το μέλι που παράγεται από την χαρουπιά που θεωρείται μαύρος χρυσός της Κύπρου .
Μαντόρα
|
Μαντόρα |
Η μαντόρα είναι ένα φρούτο που συνδυάζει το μανταρίνι και το πορτοκάλι , τόσο στο μέγεθος όσο και στην γεύση . Είναι μια ποικιλία που παράγεται αποκλειστικά στην Κύπρο.
Παφίτικο τυρί
|
Παφίτικο τυρί |
Το παφίτικο τυρί παρασκευάζεται παρασκευάζεται την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία της Πάφου από γάλα πρόβειο , αιγινό ή μείγμα αυτών. Είναι σκληρό και κίτρινο εξωτερικά , με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του ταλαριού μέσα στο οποίο ψήνεται . Καταναλώνεται με ψωμί , αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πασχαλινών φλάουνων.
Όφθαλμο
|
Όφθαλμο |
Το όφθαλμο είναι ερυθρά ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην αμπελοοινική περιοχή Πιτσιλιάς και σε χωρία της Πάφου . Δίνει οίνους με ανοιχτό χρώμα , χαρακτηριστικό άρωμα και λεπτό σώμα με χαμηλή οξύτητα .
Γιαννούδι
|
Γιανούδι |
Ερυθρά ποικιλία που αποτελεί τη νέα προοπτική της κυπριακής οινολογίας , είναι όμως φυτεμένο προς το παρόν σε περιορισμένη έκταση . Παρουσιάζει
Σουτζιούκος
|
Σουτζιούκος |
Ο σουτζιούκκος παρασκευάζεται από το χυμό σταφυλιού στα χωρία του Τροόδους . Η παρασκευή τους χρονολογείται στο τέλος του 19ου αιώνα οπότε άρχισε η άφθονη παραγωγή σταφυλιών στα χωριά.
Κουφέτα Κύπρου
|
Κουφέτα |
Τα κουφέτα της Κύπρου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα . Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1985 στην κοινότητα Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895. Η <Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου > έχει καταχωρηθεί ως Προστατεθόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Ευρωπαϊκό Μητρώο.
Φλαούνα
Η Φλαούνα είναι αναστάσιμο σύμβολο που συνδέεται με διάφορα πασχαλινά έθιμα και προσφέρεται ως κεραστικό.