ΜΟΥΣΙΚΗ

Παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου

Χαλούμι
Χαλούμι

Το χαλούμι. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα.


Λούντζα

Λούντζα


Η λούντζα από την άλλη , είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Κύπρου , φτιαγμένο από καπνιστό χοιρινό κρέας , αρωματισμένο με κόλιανδρο και κρασί




Κουμανδαρία 


Κουμανδαρία 


Η Κουμανδαρία ή κουμανταρία , είναι ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί  , που παράγεται στην περιοχή Κουμανδαρία της Κύπρου  , στους πρόποδες της οροσειράς Τροόδους . Έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή  Ένωση ως προϊόν ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης .



Ζιβανία 


Ζιβανία 


Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό ποτό της Κύπρου . Το ποτό που είναι συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα .

Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας 

Χαρουπόμελο



Το Χαρουπόμελο είναι το μέλι που παράγεται από την χαρουπιά που θεωρείται μαύρος χρυσός της Κύπρου .

Μαντόρα 

Μαντόρα


Η μαντόρα είναι ένα φρούτο που συνδυάζει το μανταρίνι και το πορτοκάλι , τόσο στο μέγεθος όσο και στην γεύση . Είναι μια ποικιλία που παράγεται αποκλειστικά στην Κύπρο.


Παφίτικο τυρί 

Παφίτικο τυρί 


Το παφίτικο τυρί παρασκευάζεται  παρασκευάζεται την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία της Πάφου από γάλα πρόβειο , αιγινό ή μείγμα αυτών. Είναι σκληρό και κίτρινο εξωτερικά , με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του ταλαριού μέσα στο οποίο ψήνεται . Καταναλώνεται με ψωμί , αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πασχαλινών φλάουνων.


Όφθαλμο 

Όφθαλμο




Το όφθαλμο  είναι  ερυθρά ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην αμπελοοινική περιοχή Πιτσιλιάς και σε χωρία της Πάφου .  Δίνει οίνους με ανοιχτό χρώμα , χαρακτηριστικό άρωμα και λεπτό σώμα με χαμηλή οξύτητα .



Γιαννούδι 

Γιανούδι


Ερυθρά ποικιλία  που αποτελεί τη νέα προοπτική της  κυπριακής οινολογίας , είναι όμως φυτεμένο προς το παρόν σε περιορισμένη έκταση . Παρουσιάζει




Σουτζιούκος 

Σουτζιούκος



Ο σουτζιούκκος παρασκευάζεται από το χυμό σταφυλιού στα χωρία του Τροόδους . Η παρασκευή τους χρονολογείται στο τέλος του 19ου αιώνα οπότε άρχισε η άφθονη παραγωγή  σταφυλιών στα χωριά. 





Κουφέτα Κύπρου 
Κουφέτα




Τα κουφέτα της Κύπρου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα . Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1985 στην κοινότητα     Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895. Η <Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου > έχει καταχωρηθεί ως Προστατεθόμενη  Γεωγραφική Ένδειξη  στο Ευρωπαϊκό Μητρώο.


Φλαούνα 


Η  Φλαούνα είναι αναστάσιμο σύμβολο που συνδέεται με διάφορα πασχαλινά έθιμα και προσφέρεται ως κεραστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.